Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ Κα ΣΙΑΜΠΑΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ





Καλημέρα σας


      Λέγομαι Σιαμπάνη Δέσποινα και είμαι από τον σύλλογο Γυναικών Τανάγρας " Ταναγραίες".Χαιρετώ τις αντιπροσώπους όλων των συλλόγων που παρευρίσκονται και ευχαριστώ την πρόεδρο κα Πανταζή και όλο το Δ.Σ. της ομοσπονδίας για την πρόσκληση.

Το θέμα μας είναι  "προσωπικότητες του τόπου μας"

        Κάθε χωριό έτσι και η Τανάγρα έχει γράψει με την πάροδο των χρόνων την δική της ιστορία. Η Τανάγρα έχει αναδείξει πολλούς ανθρώπους όχι μόνο στον χώρο των επιστημών και των γραμμάτων αλλά και απλούς ανθρώπους με κοινωνική και πολιτιστική δράση στους οποίους εμείς οφείλουμε πολλά Πρώτα από όλα θα αναφερθούμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν και μας εξασφάλισαν το μεγαλύτερο αγαθό την Ελευθερία, τους ήρωωές μας οι οποίοι είναι πολλοί μέσα στους αιώνες αλλά εμείς θα σταθούμε σε αυτούς του 20ου αιώνα.
        Το 1912 στην Μακεδονία έπεσαν υπέρ πατρίδος δυο αδέρφια ο Δήμου Αχιλλέας αφήνοντας τον μοναχογιό του Αλέξανδρο ορφανό και ο αδερφός του, Δήμου Παναγιώτης. Στην Μικρά Ασία έπεσαν σαν ήρωεες οι:
  • Πανούσης Ευάγγελος του Χρήστου
  • Καφούνης Νικόλαος του Αναστασίου  
  • Μήτσης Ιωάννης του Γεωργίου
  • Μωραίτης Ευάγγελος του Γεωργίου
  • Ανυφαντής Αλέξανδρος του Παναγιώτη
        Στο Αλβανικό μέτωπο έπεσαν ηρωικά ο Παπαστάμου Ιωάννης του Κολιού και ο Μπελεγράτης Χαράλαμπος του Αντωνίου  αφήνοντας ορφανά τον Αντώνη , την Μαγδαληνή και τον Χαράλαμπο. Δυστυχώς εξ'αιτίας της βαρβαρότητας του καθεστώτος του Εμβερ Χότζα και άλλων αιτιών οι τάφοι των Ελλήνωνπεσόντων στην Αλβανία καταστράφηκαν για να γίνουν αγροί ή άλλοι κοινωφελείς χώροι . Διεσώθηκανμόνο λίγοι σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών βρίσκεται στο Ελληνικό χωριό Βουλιαράτες κοντά στην Κακκαβιά. Μεπρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και της Ελληνικής Πρεσβείας του Αργυροκάστρου έχουν περισυλλεγεί τα οστά των πεσόντων και βρίσκονται σε κιβώτια εντός ορθοδόξων ναών.
       Στη μάχη της Κρήτης το 1943 έπεσε ο Αθανασάκης Ελευθέριος του Σπυρίδωνος , αεροπόρος. Όπως εξιστορούν Έλληνες και Άγγλοι σύμμαχοι αεροπόροι πρόκειται για ανδραγάθημα διότι ενώ διαπίστωσε ότι το αεροπλάνο του έμεινε απο καύσιμα και όλοι οι συναγωνιστές του φώναζαν "γύρισε πίσω" εκείνος συνειδητά αερομάχησε μαζί τους και όταν έπεσε το αεροπλάνο του,αυτος συνέχισε να πολεμάει τους Γερμανούς κατακτητές στήθος με στήθος και τελικά έπεσε σαν ήρωας.
       Τέλος αφήνοντας  τους ήρωες του παρελθόντος θα αναφερθούμε σε μια σύγχρονη γυναίκα , μια συγχωριανή μας , την Μαρίνα Σιακανδάρη του Γεωργίου και της Σοφίας η οποία γεννήθηκε στην Τανάγρα στις 20 Φεβρουαρίου το 1955. Οι γονείς της άνθρωποι του καθημερινού μόχθου. Ταπρώτα γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο Τανάγρας. Το Γυμνάσιο το τελείωσε στο Σχηματάρι . Κατάφερε με στερήσεις να σπουδάσει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γαλουχημένη από γονείς , δασκάλους και καθηγητάς στους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς θεσμούς του τόπου μας.
Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο Λύκειο Σχηματαρίου. Συνεπής στα καθήκοντα της, σοβαρή και υπομονετική βοηθούσε τους μαθητές στη μάθηση και γενικότερα στη μόρφωση. Οι μαθητές της οφείλουν πολλά. Σύζυγος του Χαραλάμου Μαυρίκα απέκτησε τρία παιδιά τον Γιώργο, τον Σταύρο και τον Δημήτρη. Άριστη μητέρα , σύζυγος και εκαπιδευτικός. Ήταν δραστήριο άτομο με αγάπη και όραμα για το χωριό μας. Έλαβε μέρος στην τοπική αυτοδιοίκηση αφού εξελέγη μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου. Είχε δε μέσω αυτού του φορέα άποψη σε κοινωνικά αγροτικά και πολιτιστικά θέματα του τόπου μας. Ορίστικε δε να αντιπροσωπεύει την κοινότητα στο συμβούλιο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τανάγρας και των γύρω περιοχών. Έχοντας αυτή τη θέση κατάφερε ο σύνδεσμος αυτός να αγοράσει τον χώρο για την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου διότι η Μαρίνα Σιακανδάρη είχε δραστηριοποιηθεί  στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού γνωρίζοντας καλά την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.Υπήρξε μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Τανάγρας "Ποιμανδρος". Συνέβαλε σε δραστηριότητες του συλλόγου με εκθέσεις παλαιάς φωτογραφίας, εκθέσεις λαογραφικών αντικειμένων και εκδηλώσεις με δημοτικά τραγούδια. Πίστευε ότι η Λαογραφία είναι ιδιαίτερο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης. Όνειρό της η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας. Δυστυχώς η Μαρίνα Σιακανδάρη "έφυγε"  πολύ νωρίς απο τη ζωή.
      Το Δ.Σ του συλλόγου "Ταναγραίες" και τα μέλη του πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε εμείς και οι επόμενες γενειές πως η ιστορία μας , η παράδοση μας, τα ήθη και τα έθιμα μας είναι οι ρίζες μας και η δύναμη μας. Πως η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι ένα νεκρό παρελθόν αλλά η βάση του σύγχρονου πολιτισμού. Γι' αυτό ένας απο τους βασικούς σκοπούς μας ήταν η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου και το πετύχαμε. Στη Τανάγρα απο τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργεί ένα ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο . Ολοκληρώσαμε ένα πνευματικό έργο αρχική ιδέα της Μαρίνας Σιακανδάρη.Για να ολοκληρώσω θα πω ότι η σημερινή αναφορά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους  του τόπου μας ας είναι μνημόσυνο στη μνήμη τους.

                                                                                                                     Σας ευχαριστώ πολύ


΄΄ΤΑΝΑΓΡΑΙΕΣ΄΄

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.Δ. ΤΑΝΑΓΡΑΣ

                  Ο Σύλλογος φέρει το όνομα Ταναγραίες και εδώ αρμόζουν πολλά θαυμαστικά!!!!!!!!Πρόκειται για τις ονομαστές και ξακουστές "Κόρες"(μικρά γυναικεία αγαλματίδια) από την αρχαία Τανάγρα. Κοσμούν δε πολλά μουσεία εντός και εκτός Ελλάδος.Φημίζονται για την ιδιαίτερη αμφίεσή τους, για την κόμη τους( με ή χωρίς καπελάκι) και για την λεπτεπίλεπτη κορμοστασιά τους. Ώστε ανά τον κόσμο, όταν θέλουν να πουν "ότι, το  κομψότερο", λένε ως "Ταναγραία"


Αυτά για την ιστορία.

Οι "ΤΑΝΑΓΡΑΙΕΣ" είναι ένας νεαρός σχετικά Σύλλογος Γυναικών και αριθμεί σήμερα 180 και πλέον μέλη. Έμβλημα του συλλόγου είναι:

       Και έδρα του το Λαογραφικό Μουσείο Δ.Δ. Τανάγρας. Τo Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας, έδρα σε αυτόν τον χώρο με την υποχρέωση να εμπλουτίσει το εσωτερικό χώρο με λαογραφικό υλικό που πρέπει να φροντίσει τον περιβάλλοντα  χώρο.
        Τα εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου είναι:

Για το Δημοτικό Συμβούλιο:
  • Πρόεδρος: Μπελεγράτη-Τσομάνη Αικατερίνη
  • Αντιπρόεδρος: Παπαβασιλείου Δέσποινα
  • Γραμματέας: Ρουσάκη Αναστασία
  • Ταμίας: Σιαμπάνη Δέσποινα
  • Αναπληρωτής Γραμματέας: Δούση-Μπιτάκου Κωνσταντίνα
  • Αναπληρωτής Ταμίας: Πανούση Ευαγγελία
  • Έφορος υλικού: Καλαφάτη Αφροδίτη
Αναπληρωματικά μέλη:
  • Α' μέλος: Νικολάου Παν. Μαρία
  • Β' μέλος: Νικολάου Χρ. Μαρία

Για την Εκλεκτική Επιτροπή:
  • Πρόεδρος: Καλαφάτη Γ. Ελένη
  • Μέλη:  Μπελίτσου Ελένη
              Μπουραντά Αντιγόνη
      Οι "Ταναγραίες" λοιπόν έχουν αναπτύξει ενεργό δράση στα πνευματικά, πολιτιστικά και κοινωνικά  δρώμενα της Τανάγρας και όχι μόνο.Οι Ταναγραίοι έχουν ''αγγαλιάσει'' τον Σύλλογο Γυναικών  τον βοηθούν στο έργο του και συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις του. 
       Είναι ένας δραστήριος Σύλλογος ως αποδεικνύεται και έχει στο πλευρό του τον Δήμο, καθώς και επιχειρηματικούς παράγοντες.


Άνοιξη 2008 .Μια ανάπαυλα του Δ.Σ κατά την περιποίηση του κήπου του Λαογραφικού Μουσείου
25η Μαρτίου 2008. Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο του Συλλόγου

Πάσχα 2008 .Πασχαλινές ευχές με ένα φαναράκι στους κατοίκους της Τανάγρας
28 Οκτωβρίου.Κατάθεση στεφάνου από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου
Μέλη του Συλλόγου Γυναικών προσφέρουν αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο




Γυναίκες της Τανάγρας προσέρχονται στην έδρα του Συλλόγου, το Λαογραφικό Μουσείο. Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δ.Σ. για μια συνάντηση
Και το καφεδάκι έτοιμο. Το Δ.Σ. προσφέρει γλυκό και καφέ στα μέλη του

Μεσ' τα λουλούδια και η ομορφούλα μας
Το Δ.Σ. του συλλόγου και άλλα μέλη. Στο Μουσείο οι εργασίες συνεχίζονται με προθυμία από όλους
Κόψιμο της πίτας 2009 στο καφενείο του "Ταξιάρχη"
Εν τω μεταξύ ο κήπος του Λαογραφικού Μουσείου με την φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών λουλούδιασε.Ολοι και όλες το χαίρονται.
Προσθήκη λεζάντας
2009. Γιορτή της μητέρας στην  καφετέρεια Δούση. Το χορευτικό του Συλλόγου ανοίγει τον χορό.
Χριστούγεννα 2009. H χορωδία του Ακραιφνείου ψέλνει χριστιαννικούς ύμνους και κάλαντα στον Αγιο Αντώνη υπό τον Δάσκαλο κον Φουντούδη
Ο Σύλλογος παραχώρησε γεύμα στην χορωδία Ακραιφνείου που συνοδευόταν από τον Δήμαρχό τους.Εκεί και άλλοι συγχωριανοί μας και τοπικοί παράγοντες στο καφενείο του "Ταξιάρχη"

Συχνές είναι οι επισκέψεις του Συλλόγου σε ορφανοτροφεία, σε γηροκομεία, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τον Νοέμβριο του2010 εν όψει των εορτών <<χάρισε>> στα παιδιά του χωριού παράσταση με τον Καραγκιόζη.Επίσης τον Δεκέμβριο του 2010 επισκέπτηκαν μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου το "Χαμόγελο Του Παιδιού" προσφέροντας τρόφιμα.Έχει δε υιοθετήσει ο σύλλογος " Παιδί του Κόσμου" μέσω Μ.Κ.Ο ένα παιδάκι από την Αφρική.

"Συγχαρητήρια για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα και καλή δύναμη για την ολοκλήρωση των στόχων του Συλλόγου"  γράφει στην εφημερίδα "Ξηρονομή" ο κος Αθανάσιος Σ. Καλοδούμης.

18 Δεκεμβρίου 2010. Η χορωδία μας με το εξαίρετο δάσκαλο κ. Φουντουλή έψαλε στον Αγιο Αντώνη χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα. Και μετά στην πλατεία η γιορτή της "ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ". Η  φωτιά με τα καζάνια δίπλα και τα ξύλα και ο χορός των κατοίκων γύρω από τη φωτιά με δημοτικά τραγούδια, μας πήγαν σε άλλες εποχές. Παρά το τσουχτερο κρύο οι Ταναγραίοι ήταν εκεί.

Εν τω μεταξύ οι εργασίες στο Λαογραφικό Μουσείο το καλοκαίρι του 2010 συνεχίζονται. Συλλέγονται αντικείμενα και άλλο λαογραφικό υλικό που φέρνουν οι Ταναγραίοι και όχι μόνο, από τα "σεντούκια "τους και απο τις αυλές τους. Έτοιμο το καζάνι, το δρεπάνι, το αλέτρι, ο σοφράς, η σκάφη κ.α. Όλα καθαρίζονται από τις γυναίκες του Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου. Οι Ταναγραίες κατά πάνω με μεράκι. Η κ.Φιλίώ Δριχούτη, η Μαρία Νικολάου, η Σωτήρα Νικολάου έστησαν τον αργαλειό(σαν πιο παλιές). Να 'σου και ο πάμπλουτος γιούκος η Γεωργία Κωνσταντίνου, η Αθηνά Σιαμπάνη, η Καλαφάτη Ελένη φρόντισαν γι' αυτό. Και οι αρβανίτικες φορεσιές και το παλιό σιδερένιο κρεββάτι με το υφαντό σκέπασμα και η κούνια του μωρού.
Να και οι παλιές φωτογραφίες.Νύφη και γαμπρός.Παρέες Ταναγραίων. Χορός με στολές στην πλατεία. Φωτογραφίες με γλέντια. Φωτογραφίες απο σχολείο. Και αρχοντικό υλικό και φωτογραφίες ηρώων. Ο κήπος  παντού λουλούδια. Είναι όλα έτοιμα πια για τα εγκαίνια γράφει η εφημερίδα "Ελεύθερος Λόγος" μεταξύ άλλων.
Στα "Βοιωτικά Νέα" διαβάσαμε : Μια πλούσια πολιτιστική εκδήλωση στην Τανάγρα.
Μεταξύ άλλων:
 Ακούσαμε την χορωδία του συλλόγου γυναικών να συμμετέχει στην ακολουθία του αγιασμού αλλά και σε δημοτικά τραγούδια "Μπράβο"


Γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά και γλυκά που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Ήταν φιλόξενες προς όλους τους επισκέπτες.Θαυμάσαμε τόσο τον εξωτερικό χώρο, πανέμορφα διαμορφωμένο( παντού λουλούδια, όσο και τον εσωτερικό χώρο με πλύσιο λαογραφικό υλικό της περιοχής μας, καθώς επίσης και ιστορικά ντοκουμέντα που αναφερόντουσαν στην τοπική ιστορία. Εδώ υπάρχει πολύ μεράκι! Στην προσπάθεια αυτή των γυναικών βοήθησαν ο Δήμος Τανάγρας, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της περιοχής καθώς επίσης οι Ταναγραίοι και οι Ταναγραίες. Αξιέπαινη προσπάθεια! Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

"ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΥΜΕ"


Τηλέφωνο επικοινωνίας στο Δήμο : 2262071002/ 2262071011











 
Κείμενο από την τοπική εφημερίδα "Ελεύθερος Λόγος"

"Εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Τανάγρας"
Σε μια πραγματικά ωραία εκδήλωση με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων και επισήμων προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Τανάγρας. Η αξιέπαινη προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Τανάγρας που έχει αναλάβει τη διαχείριση του Μουσείου μας εξέπληξε με το αποτέλεσμα που παρουσίασε. Μια πλούσια συλλογή από είδη λαϊκής τέχνης, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εργαλεία, φορεσιές, φωτογραφίες και πολλά άλλα εκθέματα στο εσωτερικό αλλά και στο προαύλιο του Μουσείου φανερώνουν τον λαογραφικό πλούτο της περιοχής, ανασύρουν μνήμες, συγκινούν και μιλούν στους νέους για τη ζωή στον τόπο αυτό. Τόσο ο εξωτερικός χώρος, καλαίσθητα διαμορφωμένος, όσο και το εσωτερικό του Μουσείου φανερώνουν το μεράκι των γυναικών αλλά και όσων άλλων μόχθησαν για το τόσο αξιόλογο αυτό έργο.
Η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου κα. Αικατερίνη Μπελεγράτη-Τσουμάνη στην ομιλία της ευχαρίστησε τις γυναίκες που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό αλλά και το Δήμο για τη συμβολή του στην ανακαίνιση του Μουσείου. Επίσης αναφέρθηκε με συγκίνηση στις ενέργειες της αείμνηστης καθηγήτριας Μαρίνας Σιακανδάρη, Κοινοτικής Συμβούλου στην Κοινότητα Τανάγρας, που είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία του Μουσείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον κ. Παναγιώτη Δριχούτη, επί σειρά ετών πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ποίμανδρος”, για τη ενεργό συμμετοχή του.
Πολλά Συγχαρητήρια αξίζουν οι γυναίκες του Συλλόγου που απάρτισαν τη χορωδία και ο δάσκαλός τους κ Φουντουζή Σταμάτη που παρουσίασαν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα αλλά συμμετείχαν και στην ακολουθία του αγιασμού που τέλεσε ο ιερέας του χωριού π. Ηλίας Τυλιγάδας.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Κυριάκου Παναγιώτης που έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, η Βουλευτής κα Άρια Αγάτσα, ο Δήμαρχος Σχηματαρίου κ. Δημητρίου-Χόντζιας Ηλίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τανάγρας κ. Αντωνίου Χρήστος και κ. Μπλάνας Χρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σχηματαρίου κ. Αρκούδας Βασίλης, ο πρώην Δήμαρχος Σχηματαρίου κ. Γεωργίου Ευάγγελος, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Τανάγρας κ . Παναγιωτόπουλος  Κωνσταντίνος κ. α..
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από το εκπληκτικό σε ζωντάνια πολυμελές χορευτικό συγκρότημα Ασωπίας, ενώ παρατέθηκε πλούσιος μπουφές με πεντανόστιμα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες της Τανάγρας.
Το Λαογραφικό Μουσείο της Τανάγρας αξίζει να το επισκεφτούμε όλοι.
 
  

Ο Σύλλογος "ΤΑΝΑΓΡΑΙΕΣ" ευχαριστεί και τον "Ελεύθερο Λόγο" και τα " Βοιωτικά Νέα" για τις ηθικές αμοιβές που του απονέμει. Πράγματι οι επισκέπτες το θαυμάζουν . " Έχει κάτι το ιδιαίτερο λένε". Εμείς του Συλλόγου και όλοι οι Ταναγραίοι σας προσκαλούμε λοιπόν να επισκεπτείτε!